Пошук по сайту

Астрономія  лекції  Курсова робота  Рефераты  

Мета: виховувати любов до своєї держави; розвивати бажання вчитися, застосовувати творчі здібності для блага своєї країни; розвивати дбайливе ставлення до

Мета: виховувати любов до своєї держави; розвивати бажання вчитися, застосовувати творчі здібності для блага своєї країни; розвивати дбайливе ставлення до





Україна майбутнього.

Мета: виховувати любов до своєї держави; розвивати бажання вчитися, застосовувати творчі здібності для блага своєї країни; розвивати дбайливе ставлення до природи; прививати екологічну культуру; вчити дітей відповідально ставитися до енергоресурсів; розвивати критичне мислення.

Хід уроку

  1. Повідомлення теми уроку.

«Україна майбутнього»

Оголошення проблемних питань:

  • Якою буде Україна в майбутньому?

  • І що ми можемо зробити для розвитку країни?

  1. «Ефект навіювання»

Давайте станемо в коло, візьмемося за руки, щоб у нас усе вийшло промовимо:

  • я спокійний і впевнений в собі.

  • Я розумний.

  • Я багато знаю.

  • Я хочу поділитися знаннями зі своїми товаришами.

  • Я хочу знати більше.

  • Я люблю вчитися.

  1. Об`єднання в групи за кольорами. Діти вибирають кольорову стрічку і,таким чином, утворюються групи.

  2. «Очікування»

На ваших столах лежать паперові насінинки соняшника. Соняшник – один із символів України, символ сонця, праці, достатку, сили й добробуту, саме тому я вибрала його квітку, як оберіг для нашого уроку.

На Дніпропетровщині переповідають дуже красиву легенду про соняшник.

Легенда.

Це була чарівна і гірка історія.

Давним-давно сонце сходило на землю зі своїми дочками. Вдень вони жили на землі, вночі йшли спочивать на небо.

Одного дня веселилися вони в гаю і вже збиралися додому, коли найменша побачила далі під березою гарного парубка з її віночком в руках. Закохалася дівчина в нього, а хлопець і собі не міг відвести очей від сонячної красуні.

Сонце сердилося , кликало доньку, але вона залишилася з коханим на землі.

Пройшов час і засумувала дівчина, бо чоловік працював і вже менше говорив їй ніжні слова.

Красуня засумувала за своєю родиною і закралася непомітно до батьківського царства. Але Сонце не змогло забрати до себе дочку, бо вона вже вросла в землю, Сонце тільки скропило сльозами її.

І тоді сонячна красуня стала квіткою, що тужила весь час за батьком та сестрами, завжди повертаючи голівку до сонця.

Назвали цю квітку – соняшник.

Отже візьміть насінинки і напишіть, чого ви очікуєте від сьогоднішнього уроку. Я також напишу.

Проговорення «очікувань». Один із групи прикріплює насінини до соняшника на дошці.

  1. Творче завдання.

Оскільки ви самі є майбутнім України, то вам і планувати його. Отже, завдання:

«Оранжеві»- Яким буде транспорт майбутнього?

«Сині» - Якою буде їжа майбутнього?

«Червоні» - Спроектуйте будинок майбутнього.

«Зелені» - Представте одяг майбутнього.

Вам на допомогу є картинки, олівці , фломастери і т.д.

Бажаю успіху, працюйте.

(Виконання творчого завдання 5-7 хв.)

  1. захист творчих проектів. Виступи дітей. Проекти прикріплюються на дошку.

  2. Група «Червоних» отримала домашнє завдання: виготовити колекцію одягу з мотлоху. Будь ласка, до вашої уваги дефіле незвичайного вбрання.

  3. Висновки.

Діти, а що треба зробити,щоб реалізувати ваші мрії?

(відповіді дітей)

Почати з себе!

Згадайте вашу сподівання на початку уроку.

Чи справдилися вони?

Подивіться на наш соняшник. Який гарний!

І мої сподівання справдилися. Ви добре, злагоджено працювали, немов оті насінинки соняшника були дружні.

Україна на весь світ славиться гарними дівчатами та розумними хлопцями. Так і є. я впевнена, що майбутнє України в надійних талановитих руках. Дивлячись на ваші проекти, уявляється мені наша країна екологічно чистою, прогресивною, з розвинутими енергозберігаючими технологіями, всі питання розв’язуватимуться з науковим підходом.

Україна щаслива , бо багата на таких мрійників!
Матеріали до уроку.
Будинок майбутнього.
Форма майбутніх будинків буде дещо незвичайною для нас сьогодні. Нам – людям - можна дечому повчитися у мурах. Будинок – сфера, схожий на мурашник. Така конструкція стійка, спробуйте завалити кубик він легко впаде, а сфера – ні.

Обтікаємо форма дуже вигідна а нашій степовій зоні, де сильні вітри, снігопади,дощі. Дах залишається неушкодженим, не псується, не тече.

Матеріал, з якого будуть побудовані ці будинки – це пінопласт. Він має термоізоляційні властивості, що допомагає економити енергію зимою, а влітку рятує від спеки. І , що важливо, не горить , не гніє, не іржавіє, не годиться для життя комах ( тарганів).

Наші будинки самі будуть виробляти енергію. На даху для цього - сонячна електростанція, що забезпечує електроенергією весь будинок, опалює його,нагріває воду, заряджає електромобіль.

Все в будинку регулюється автоматично. Обігрів, освітлення можна регулювати на сенсорному екрані.

Датчики руху допомагають економити електроенергію, бо світло вмикається тільки там, де рухаються люди.

Система вентиляції та клімат контролю очищує та зволожує повітря. Таймери вчасно вимикають опалення та електроприбори.

Шпалери будуть виготовлені зі спеціального паперу, щоб не пропускати wi-fi промені та запобігати електромагнітному забрудненню.









Їжа майбутнього.
Постійно зростаюча чисельність населення, нестабільні ціни на їжу, нестача продуктів харчування в цілому, змусять нас розширювати раціон за рахунок незвичних продуктів - заявляють футурологи. Цікаво, які страви будуть на наших столах через 20 років? 
Складно відразу виявити зв'язок між НАТО, ціною на м'ясо та духовим оркестром, але всі троє грають свою важливу роль у тому, чим ми будемо харчуватися в майбутньому. 
Нестача продовольства через зростання кількості населення землі, постійне зростання цін на продукти харчування, поглиблення проблем навколишнього середовища - це лише кілька питань, які хвилюють такі організації, як ООН і уряди багатьох держав, що дбають про те, як ми буде харчуватися в майбутньому. 
Чим харчувалися наші предки? 
Первісна людина задовольняла свої потреби в харчах шляхом збиральництва. Таким чином вона поєднувалась з навколишнім світом. Видатний шведський учений К.Ліней, на основі атономічної будови людини вважав, що природною їжею людини є природна їжа. Академік В.І.Вернадський наголошував, що винайдення і впровадження землеробства визначило майбутнє людства. Наступним етапом еволюції було одомашнення тварин, тобто впровадження скотарства. В раціоні харчування людини з’явились нові продукти, не тільки зерно, але й товчені і подрібнені зерна-крупи, овочі, м’ясо, а також молокопродукти.
На території сучасної України в ІV-ІІІ тисячолітті до н.е. жили племена трипільців. Основою їх існування було землеробство і скотарство. Асортимент харчування у них був досить широкий - різноманітні каші, продукти городництва – ріпа, цибуля, часник, мак, споживали вишні, сливи, яблука. Вживали продукти тваринництва, а в річках та озерах виловлювали для споживання рибу.
У VІІ ст. до н.е. на частині території України оселилися племена скіфів, які примандрували з Азії і, відповідно, основою їхнього господарювання було кочове скотарство. Їх раціон складали різноманітні варені злаки, овочі, фрукти, м’ясо-молочні продукти.
За літописними джерелами відомо, що знатних гостей частували запеченим м’ясом, солоною рибою, пшоняною кашею, в якості хмільних напоїв подавали мед-вино, та напій з ячменю „кам” (предок сучасного пива). 
ІІІ ст. до н.е. на цих землях з’явились племена сарматів. Основою їх харчування було м’ясо та молоко і продукти з нього. Сусідські племена скіфів запропонували їм пшоно, овочі, фрукти.
Впродовж наступних століть змінюється історична епоха і на наших землях осідають греки (на півдні теперішньої України), які приносять свою культуру, традиції. Розвивається мореплавство, торгівля, різноманітні промисли. У зв’язку з цим з’являються нові продукти харчування – з Близького Сходу, Єгипту. Широкого розповсюдження набувають прянощі. 

Величезна кількість різноманітної риби в морі та річках і озерах сприяла розвиткові рибальства та, відповідно, рибообробного промислу.
З 16 ст. доходять відомості про вживання борщу. Для його приготування потрібно багато компонентів, але основою приготування є наявність буряку. Саме цей овоч на територію України завіз князь Олег в ХІ ст.
До ХVІІІ ст., коли з’явилась картопля її замінником була ріпа. З неї готували перші – рідкі страви, її пекли і подавали як окрему страву.
Також чи не найдавнішим і найпоширенішим овочем на наших теренах є капуста. З літописних джерел відомо,що Київська Русь експортувала до Європи квашену капусту.
Про харчування за часів козачини подає відомості французький інженер, що проживав в Україні Гійом де Боплян у своїй книжці „Опис України”. Що ж їли козаки? Популярною їжею на Січі були кашоподібні страви з різних зернових: соломаха, тетеря, щерба, братко. Також часто готувалися й кулеші.
Соломаха - житнє борошно, густо зварене з водою й засмажене олією. 
Тетеря – рідка пшоняну кашу, до якої під час кипіння додавалося кисле житнє тісто; в крутому вигляді тетеря вживалася з риб’ячою юшкою, жиром, молоком чи просто водою. Тетеря подавалась до обіду і була улюбленою стравою козаків.
Щерба – рідко зварене борошно на риб’ячій юшці.
Братко – рідка пшоняна каша з домішкою прісного тіста.
На вечерю часто подавали гречані галушки з часником або юшку, зварену з риби. Риби в той час було безліч: осетри, білуга, севрюга, стерлядь, сом, короп, лящ, чихоня, оселедець. Її в’ялили, сушили, солили, виготовляли риб’ячий жир, вживали рибу як вареною, так і печеною. Риба була суттєвим додатком до раціону харчування козаків як влітку, так і взимку.
За козацьким звичаєм, за столом необхідно було з’їсти все, що було наварено і спечено. На запорізьких землях водилось дуже багато диких тварин: дикі коні, кози, олені, вепри, сайгаки, ведмеді, зайці. Велика кількість різноманітних птахів селилась поблизу річок і озер, а саме дрохви, тетереви, куріпки, фазани, качки, гуси, кулики і т.д. 
Козаки вживали багато часнику, хріну, цибулі, гіркого перцю, капусти, червоного буряка, пили узвар. 
Під час військових походів режим харчування був зовсім іншим, змінювався також і набір продуктів. Вирушаючи в похід, козак повинен був брати з собою запас продуктів, якого повинно було вистачити на кілька місяців. Тому в дорогу брали те, що не псувалось і довго могло бути придатним для вживання. Основу раціону в походах становили сухарі, крупи, борошно, сало.
До ХVІІІ ст. для підсолодження страв використовували мед, а з ХІХ ст., коли на цукрових заводах почали виробництво цукру, останній майже витіснив мед з щоденного вжитку. 
На сьогодні в усьому світі важливим елементом харчування є білкова їжа: м'ясо та рослинні білки. Але зменшення кількості поголів’я худоби, зростання цін,  зробили м'ясо предметом розкоші. У результаті здійснюється пошук нових видів білкової їжі. 
Комахи 
Комахи або міні-худоба, як можливо їх коли-небудь назвуть, стануть одним з основних продуктів нашого раціону.
Це безпрограшна ситуація. За даними дослідників університету Вагенінген в Нідерландах, комахи мають набагато більшу поживну цінність, ніж звичайне м'ясо і є прекрасним джерелом білку. Їх, також, набагато дешевше утримувати, ніж велику рогату худобу, вони споживають менше води і не виділяють багато вуглекислого газу. Крім того, близько 1400 видів комах є їстівними для людини. 

Футурологи говорять зовсім не про личинки жуків на вашій тарілці, подібних тим, що вживають в їжу австралійські аборигени. Гамбургери і сосиски з комах будуть, ймовірно, нагадувати свої м'ясні прототипи. Комах будуть подрібнювати і використовувати в якості інгредієнтів для бургерів.
На сьогодні уряд Нідерландів витрачає величезні кошти на те, щоб «запровадити» комах в повсякденний раціон голландців. Нещодавно 1 млн. євро був інвестований у наукові дослідження та підготовку законодавства, що регулюватиме діяльність ферм з вирощування комах. 
Комахи вже входять в раціон значної частини населення земної кулі. Гусінь і сарана користуються популярністю в Африці, оси є делікатесом в Японії, а цвіркунів люблять на Таїланді. 
Але комахам знадобиться кардинально змінити імідж, щоб вони стали більш апетитними для гидливих європейців і північноамериканців. «Вони стануть популярними, коли ми відійдемо від слова «комахи»і використовуватимемо щось на кшталт «міні-худоба», - заявляють футурологи. 
Звуки, що поліпшують їжу 
Багаторазово підтверджувалося, що зовнішній вигляд і запах їжі впливають на наше сприйняття, але те, як на нього впливає звук - це ще маловивчена галузь. 
Недавнє дослідження, проведене вченими з Оксфордського університету, виявило, що певні тони можуть зробити смак їжі більш солодким або гірким.
«Так багато уваги приділяється тому, як їжа виглядає і як вона пахне, але звук настільки ж важливий», - говорить Рассел Джонс представник компанії приправи Наркоман, який брав участь в дослідженні.
Дослідження Bittersweet (що перекладається як "гірко-солодкий"), проведене професором експериментальної психології Оксфорда Чарльзом Спенсом, виявило, що смак їжі можна відрегулювати, міняючи звуковий фон на задньому плані. Що конкретно відбувається в ці моменти в мозку, вченим поки з'ясувати не вдалося. 
Із поєднанням їжі і звуків експериментував також шеф-кухар Хестон Блюменталь. У меню його ресторану Fat Duck («Товста качка"), є страва під назвою "Звуки моря", яке подається разом з IPod, що програє звуки моря. За відгуками, під ці звуки їжа здається більш свіжою. 
«Ми знаємо, яка частота змушує продукти здаватися солодшими. Теоретично, ви можете зменшити кількість цукру в їжі, але використовувати музику, щоб їжа здавалася людині такою ж солодкою», - заявив Джонс. 
Компанії активно використовують зв'язок між їжею та звуками навіть в упаковці. Одна компанія, яка виробляє чіпси, спеціально змінила матеріал упаковки свого продукту, щоб він став більш хрустким, і відповідно, щоб її продукт здавався споживачам свіжішим. 
На упаковках продуктів незабаром можуть з'явитися плейлисти з музикою, завдяки якій покупець зможе поліпшити смак продукту в своєму сприйнятті. 
За словами Джонса, вплив звуку на їжу може використовуватися навіть у побутовій техніці. Компанії-виробники сьогодні працюють над шумом, що видають холодильники, аби їжа, що зберігається в них здавалася споживачам свіжішою. 
М'ясо з пробірки 
У цьому році голландським ученим удалося створити м'ясо в лабораторних умовах. Дослідники успішно виростили смужки м'язової тканини, що зовні нагадують кальмарів, за допомогою стовбурових клітин, взятих у корів. До кінця року вчені сподіваються створити перший у світі «бургер з пробірки». 
Перша наукова робота зі створення м'яса в лабораторних умовах була профінансована НАСА, заявляє соціолог Ніл Стівенс. Дослідницький центр при Кардіфському університеті, де працює вчений, вивчив виготовлене в пробірці м'ясо, щоб переконатися, що його можуть приймати в їжу космонавти, котрі знаходяться в космічному просторі. 
З тих пір пройшло 10 років і тепер учені в цій галузі всіляко популяризують це як найбільш ефективний і екологічно чистий спосіб привнесення м'яса в наш раціон. 
Недавнє дослідження Оксфордського університету виявило, що вирощування м'яса в лабораторіях допоможе зменшити викиди парникових газів, витрати енергії та води, на відміну від традиційної системи розведення худоби. Крім того, вчені здатні знизити вміст жиру в культивованому м'ясі і збільшити вміст поживних речовин. 
Професор Марк Пост, який очолює команду вчених з Маастрихтського університету, заявив, що хоче зробити штучне м'ясо яке не буде відрізнятися від реального. За словами Ніла Стівенса, в даний час зав'язалася бурхлива дискусія щодо того, яким має бути зовнішній вигляд цього продукту. 
Він вважає, що ідею створення «м'яса з пробірки» людям дуже нелегко усвідомити, бо нічого подібного раніше не існувало. 
«Ми просто не маємо відповідного різновиду цього типу сировини в нашому світі, ми не знаємо, що з цим робити. Через своє походження це в корені відрізняється від усього існуючого»,- зазначає експерт.  
Водорості 
Водорості, можливо, знаходяться в нижній частині харчового ланцюжка, але вони могли б стати вирішенням найскладніших світових проблем, включаючи брак продовольства. 
Ними можуть харчуватися люди і тварини, при цьому ростуть вони в океані, що є великою перевагою, враховуючи дефіцит землі та питної води на суші, вважають дослідники. Багато вчених також висловлюють думку, що біопаливо на основі водоростей допоможе знизити залежність від енергоносіїв. 
Деякі представники харчової промисловості передбачають, що вирощування водоростей на фермах може стати найбільшою індустрією сільського господарства. Цей продукт давно є одним з ключових в низці країн Азії. У деяких з них, зокрема Японії, існують величезні господарства, де культивують водорості. 
У світі існують 10 000 водоростей. Всього в світі використовуються в їжу 145 видів червоних, бурих і зелених водоростей. 
Найчудовіше, що водорості ростуть з феноменальною швидкістю, це найбільш швидкоростуча рослина на Землі Як і комахи, водорості можуть з'явитися в нашому раціоні без нашого відома. Наприклад, вчені з Шеффілдського університету використовували гранули водоростей для заміни солі в хлібі і напівфабрикатах. Ці гранули дуже ароматні, але при цьому в них міститься мало солі, яка вважається однією з причин високого артеріального тиску, інсульту і ранніх смертей. Вчені вважають, що гранули можуть бути використані для заміни солі в супермаркетах в готових стравах, сосисках і навіть сирах. 
Таким чином, через 20 років у раціоні людства відбудуться значні зміни, до яких, можливо, ми ще не готові. Але чи є впровадження нових продуктів харчування виходом із складної ситуації? Можливо все-таки варто повернутися до традиційного, але давно забутого раціону наших предків?..


 Майже вегетаріанське м´ясо

У США щорічно близько 9 млрд тварин забивається заради їжі, що є головним болем для вегетаріанців і низки природозахисних організацій. Крім того, ферми і м´ясокомбінати не кращим чином впливають на довкілля: щорічно тварини виробляють 80 млн тонн метану - або 22% від загальної кількості викидів цього газу в світі. А оскільки зростання попиту на м´ясо до 2050 очікується на рівні 60%, кількість ферм і угідь, які будуть потрібні для харчування всіх цих курей, свиней і корів, може виявитися непідйомною. Втім, бургер із пробірки, який був отриманий 5 серпня 2013 року без усіх цих нервів, вселяє надію на світле м´ясне майбутнє. Продукт був вирощений із корьв’ячих стовбурових клітин і теортично може підійти навіть вегетаріанцям. Одна проблема: поки що ця штучна котлета коштує 325 тисяч доларів. Але початок, як кажуть, покладено.

Водорость-годувальниця

Океани покривають 70% земної поверхні, але дають лише 2% споживаної на планеті їжі. Не дивно, що багато експертів стверджують, мовляв, розв’язання проблеми голоду криється не на суші, а в морі. Причому риба в даному випадку - не найбільш відповідний варіант: програми ООН із захисту навколишнього середовища свідчать, що видобуток риби в найближчі 50 років значно скоротиться. А от із водоростями справа йде інакше. В однієї з них, ламінарії, є купа переваг: ця бура водорость багата поживними речовинами, містить мало жиру і є одним із найбільш швидкозростаючих організмів у світі. У Нідерландах підрахували, що лише 1% поверхні світового океану вистачить, щоб виростити кількість водоростей, еквівалентний обсягу всіх продуктів харчування, що вирощуються на суші. У деяких культурах цей принцип уже використовують - наприклад, у корейській , де водорості - як хліб. Зараз деякі компанії намагаються продавати продукти з ламінарії в західному світі, де вже звикли до водоростей в салатах і суші. Поки що ці страви на любителя, але це тільки поки що.

З´їсти того , хто об´їдає

Один із способів побороти агресивні види (які коштують рибним господарствам близько $120 млрд втраченого прибутку на рік) - це з´їсти їх. Такої філософії дотримуються в ресторані Miya´s Sushi в Нью-Хейвені (штат Коннектикут), який прославився приготування ролів і страв із використанням потенційно шкідливих видів на кшталт азіатського коропа, зелених крабів і медуз, що водяться в достатку. Замість риби, яку західний споживач уже переїв - наприклад, лосося.


Не тільки консерва

Хоча сардина вже давно зайняла свою продуктову нішу, сьогодні вона може стати одним із рішень кризи перевилову. Дослідження показали, що зараз три чверті світових запасів риби виловлюється швидше, ніж встигає відтворитись - а значить, зрештою людство залишиться без тунця, палтуса і так далі, якщо не змінить своєї поведінки. І тільки сардини залишається удосталь, що змушує деяких виробників прагнути представити її як основний продукт харчування. Завдання не з легких, але на боці ентузіастів дієтологи: сардини багаті омега-3 жирними кислотами, які стимулюють обмін речовин, сприяють зниженню кров´яного тиску і взагалі корисні для здоров´я.

Обід, надрукований на принтері

Однією з головних перешкод для пілотованого польоту на Марс або ще далі є забезпечення екіпажу харчами. Зараз охолодження і заморожування продуктів забирає цінні ресурси космічних апаратів, а ліофілізування (тобто попередньо заморожені й потім висушені у вакуумі) продукти, які сктановлять основу харчування НАСА, мають строк зберігання до 5 років, чого недостатньо для тривалих польотів у далекий космос. Крім того, набір такої їжі визначається перед місією, і у команди немає можливості вплинути на рецепти.
Інша справа - 3D-друк, або створення страв з попередньо підготовлених інгридієнтів. Не дивно, що НАСА інвестує $125 тисяч у дослідження потенціалу такої технології: вона може дати астронавтам можливість готувати здорову їжу протягом тривалого часу, не кажучи вже про те, що підкорювачі зірок зможуть самостійно вибирати собі обіди.

Пастила для голодуючих

За оцінками ООН, близько 870 мільйонів людей - або одна восьма населення Землі - страждають від постійного недоїдання. Серед них - 32,5% дітей, які проживають у країнах, що розвиваються. І тут на допомогу приходить Plumpy´Nut - висококалорійна пастила з арахісу, цукру, сухого молока, сироватки, спеціально обробленого соєвої і пальмової олії, а також вітамінів і мінералів. Вона багата на поживні речовини, легко транспортується, її не потрібно зберігати в холодильнику або розбавляти водою. Продукт спеціально розроблявся для боротьби з голодом. Щоправда, критики нагадують, що виробляється продукт приватною французькою кампанією і є занадто дорогим: 60 доларів, щоб нагодувати дитину впродовж двох місяців - величезна сума для світу, що розвивається.
Проте «плампінат» доводить свою ефективність. «Дитина з важкою формою недоїдання - це або маленький опухлий від голоду чоловічок, або шкіра, кістки і так звані «мішкуваті штани», коли шкіра на заду провисає. У неї більше немає апетиту, вона не плаче і не рухається», - розповідає Хайді Рід, менеджер з комунікацій однієї з некомерційних організацій мережі PlumpyField. За її словами, їхня пастила фізично змінює голодуючих протягом кількох днів. Тому компанія поставляє Plumpy´Nut таким організаціям, як ЮНІСЕФ, USAID у рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН і т.д. Велика частина продукції відправляється в Західну АфрикуіЕфіопію.

Некисла ягода

Можливо, багато хто чув про SynsepalumDulcificum або так званий Магічний фрукт - західно-африканську ягоду , яка блокує смакові рецептори , відповідальні за сприйняття кислого смаку, і, відповідно, кислу їжу перетворює на солодку. Але її потенціал набагато крутіший: вона цікава не тільки як низькокалорійний замінник цукру, але і як засіб, що допомагає пацієнтам після хіміотерапії повернути апетит. Виявляється, тимчасове «підсолодження», що викликається білком під назвою miraculin, також протидіє і «металевому смаку» - побічному ефекту, пов´язаному із згаданим лікуванням.










Літаюча тарілка - транспорт майбутнього



На чому ми будемо пересуватися в недалекому майбутньому? Зрозуміло, у нашім розпорядженні виявляться транспортні засоби, що розвивають величезну швидкість, що споживають мінімум енергії й зручні в керуванні... До речі, учені вже розробили модель "розумного" автомобіля, що міститься на кінчику людського волосся, і спроектували літаючу тарілку!

Молекулярний автомобіль розміром 3-4 нм побудували Джим Тур і його колеги з університету Райса й Х'юстона. Передбачається, що чудо-машинки будуть працювати на вуглецевому двигуні, що приводиться в рух світловими хвилями

Яка ж користь від такої крихітки? Поки це всього лише досвідчена модель, але коли-небудь неї використовують для виробництва автомобілів нормальних габаритів, що працюють по тім же принципі

Однак є чи перспективи в наземного транспорту в умовах постійних пробок на дорогах? Адже, чим більше засобів пересування, тим гостріше коштує проблема. Доводиться шукати нестандартні шляхи

Видимо, саме на випадок пробок і розраховане створене німецькими інженерами двомісний транспортний засіб, помісь швидкісного мотоцикла й літака "Акабион". Здатний розвивати швидкість до 450 км/год, він оснащений двигуном внутрішнього згоряння, електричним мотором, корпусом з вуглецевого волокна й системами безпеки. Правда, літати самолетомотоцикл поки не може, але при такій швидкості це несуттєвий недолік

Зараз винахідники б'ються над тим, щоб побудувати щось, здатне ширяти в повітрі, при цьому розвивати досить високу швидкість і не вимагати великої кількості енергоресурсів

Апарат зможе доставити пасажирів в будь-яке бажане місце. Управління може здійснюватися як водієм, так і відбуватися в автономному режимі, самостійно визначаючи потенційні місця посадки з повітря. Вчені зайняті розробкою невеликих MyCopter, на це їм виділили грант у 4,7 млн ​​доларів.
 
"Враховуючи очікуване зростання трафіку на дорогах в найближчі десятиліття, основним завданням є пошук рішення, що поєднує найкращі варіанти наземного та повітряного базування транспорту", - зазначають дослідники.
 
За їхніми словами, оптимальним рішенням стане створення особистої авіатранспортної системи (PATS), яка зможе подолати екологічні та фінансові витрати, пов'язані з усіма існуючими видами транспорту.

Вони також звернули увагу на те, що за допомогою використання літальних апаратів у людства з'явиться можливість заощадити на будівництві та ремонті доріг й мостів.

Лише через якихось 50 років на вулицях міст з’являться автономні машини та "літаючі" поїзди, а добиратись на роботу замість метро люди будуть пневмокапсулами 

Поїзди, які летять над поверхнею землі, – це вже давно не фантастика. Потяг на магнітній подушці, магнітоплан або маглев (скороченно від "магнітна левітація") утримується над полотном дороги, рухомий і керований силою електромагнітного поля. На відміну від звичайних поїздів, в процесі руху маглев не торкається поверхні рейок, що дозволяє уникати тертя. Це дає можливість розвивати майже таку швидкість, як у літака, передає Еспресо.TV.  Такі поїзди доволі давно їздять в Китаї.

В останні роки провідні технологічні підприємства розпочали справжню війну за перспективний вид транспорту – безпілотні машини. Це доволі звичайні автомобілі, але вони керуються не водієм, а системою управління зі штучним інтелектом. Не зважаючи на те, що перші тести показали можливість реальної експлуатації цих видів авто, ще є багато невирішених проблем. Наприклад, щоб випустити на дорогу самохідні машини, потрібно бути впевненими в надійності програмного забезпечення, адекватній реакції штучного "пілота" на передбачувані ситуації та в безпеці для пішоходів.






Одяг майбутнього.























поділитися в соціальних мережах



Схожі:

Познайомить учнів із поняттям «космос»; розширювати уявлення про...
«космос»; розширювати уявлення про перші кроки людства в космосі; познайомити із першовідкривачами космічної ери; розвивати пізнавальні...

Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №2 смт. Піщанка Світова Т. О. вч...
Розвивати пам'ять, артистичні здібності, фантазію учнів в створені образів. Виховувати науковий світогляд, екологічне ставлення,...

Тема: Водойми рідного краю. Охорона водойм
Мета. Виховувати любов до природи та дбайливе ставлення до водойм. Формувати в учнів поняття «водойми». З’ясувати значення водойм...

Формувати інтерес космонавтики, астрономії; ознайомити з умовами...
Розвивати пізнавальні здібності учнів, зацікавленість історією космонавтики та її майбутнім. Виховувати національну свідомість І...

Земля – планета, на якій я живу!
Мета. Розширити поняття дітей про довкілля І прищеплювати бажання бути у своєму довкіллі турботливим господарем. Розвивати творчу...

Заняття
Розвивати пізнавальні та творчі навички учнів, виховувати інтерес до вивчення математики та потребу у розумовій діяльності, збагачувати...

Урок позакласного читання Тема
Мета: познайомити учнів з творчістю С. Екзюпері, вчити інсценізувати прочитану п’єсу-казку; розвивати вміння осмислювати І аналізува...

Інтелектуальна гра «Найрозумніший» для учнів 5-8 класів Мета
Мета: перевірити інтелектуальний розвиток дітей, виявити їхні знання І нахили з певних основ наук, розвивати швидкість мислення...

Урок-проект Епіграф: Природа не храм, а майстерня, І людина в ній...
Мета: познайомити учнів з творчістю відомого англійського письменника Джона Кітса; розвивати навички виразного читання та початкового...

Інтелектуальна гра «найрозумніший»
Мета: сприяти формуванню та розвитку інтелектуальних І творчих здібностей учнів, розвивати пізнавальний інтерес, творчу активність,...



База даних захищена авторським правом © 2017
звернутися до адміністрації




astro.ocvita.com.ua
Головна сторінка